Cel mai nou program al Asociatiei Turul
Asociatia Turul lansează cel mai nou program al său care vizează orientarea în carieră a tinerilor din județul Covasna, în parteneriat cu întreprinderi mici și mijlocii locale și companii mari cu acoperire națională.
În viața de zi cu zi, se constată o discrepanță tot mai mare între realitatea pieței muncii (dezvoltarea meseriilor, lipsa acută de resurse umane, lipsa de perseverență a tinerilor în activitățile de zi cu zi etc.) și sistemul educațional. Tinerii absolvenți se confruntă adesea cu incapacitatea de a se decide cu privire la parcursul lor profesional și nu știu dacă vor să intre pe piața muncii sau să își continue studiile.
Programul NEXT – Începutul viitorului își propune să le ofere tinerilor din clasele a 10-a și a 11-a o modalitate de a răspunde la aceste întrebări, astfel încât aceștia să poată lua decizii informate și pregătite cu privire la viitorul lor în ceea ce îi așteaptă atunci când vor intra în lumea reală a pieței muncii.
Este nevoie de sprijin efectiv pentru o orientare profesională, adresat adolescenților de la toate nivelurile (tineri, părinți, piața locală a forței de muncă), pentru a le oferi o înțelegere realistă a ceea ce înseamnă alegerea unei cariere în lumea de astăzi, ce înseamnă anumite profesii și ce competențe transversale sunt necesare pentru a face alegerile corecte cu privire la viitorul lor.
Dezvoltarea programului pilot NEXT – Începutul viitorului s-a dezvoltat în parteneriat cu actorii locali de pe piața muncii, pentru a dezvolta aptitudinile și competențele individuale transversale ale tinerilor în vederea oferirii unei viziuni despre viitorul pieței locale a muncii. Vom introduce subiecte precum antreprenoriatul, lumea IT și inteligența artificială, inteligența financiară, ingineria, sportul, ospitalitatea, lumea serviciilor publice, precum și perspective în lumea comunicării și a mass-mediei.
Pe parcursul celor 3 luni, între 15 și 20 de tineri vor fi implicați într-o varietate de activități, în funcție de specificul subiectelor: vizite de teren, mese rotunde, ateliere de lucru, care vor avea o durata de 3/4 ore pe săptămână.
Tinerii înscriși în program acceptă să participe la ateliere de dezvoltare a abilităților/soft skills și vor alege cel puțin 3 domenii/sectoare de profesie, în care se vor implica în timpul vizitelor la întreprinderi, vizitelor de teren sau de-a lungul meselor rotunde. Conceptul programului a fost elaborat în strânsă colaborare cu firma de consultanță MATTERZ.
Apropo de răspunsuri, aici vei găsi informații relevante și importante despre program și un tabel cu activitățile obligatorii și opționale:
Data limită de înscriere: 27 aprilie
Număr maxim de participanți: 20 (se ia în considerare implicarea, nu școala)
Vei afla dacă ești acceptat: 2 mai – toată lumea va fi anunțată telefonic
Pentru a completa documentele necesare participării, achită taxa de înscriere: Sediul biroului, până pe 5 mai, 100 RON
Ateliere de dezvoltare personală: 5 mai-26 mai, 3 ședințe, de 3-4 ore fiecare, după-amiaza, o dată pe săptămână, toate trei sunt obligatorii.
Vizite pe teren, ateliere practice: iunie-iulie, pe bază de programare, de regulă 3-4 ore, trei obligatorii, maxim 6.
PROGRAM
DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR INDIVIDUALE/ MODULE SOFT SKILLSMAI 2023 | OPȚIUNILE MODULELOR DE ACTIVITĂȚI PRACTICE/DOMENIIIUNIE-IULIE 2023 |
---|---|
Reprezentarea de sine workshop condus de un expert în sănătate mintală, responsabil resurse umane/angajări 1 ocazie 3-4 ore Întrebări centrale: care sunt valorile mele? cum ii reprezint? de ce este important să țin cont de acestea dacă vreau să studiez mai departe sau să învăț o profesie? Portofoliul propriu workshop condus de un responsabil resurse umane/angajări 1 ocazie 3-4 ore Întrebări centrale: modul de pregătire a unui CV, scrisoare de motivație, portofoliu personal, cum ne pregătim și cum procedăm la un interviu de angajare „Maestrul adevărat este un student etern” workshop condus de un trainer cu experiență în dezvoltarea personalității 1 ocazie 3-4 ore Întrebări centrale: importanța învățării pe tot parcursul vieții, adaptarea la lucruri noi, metodele de învățare, conturarea strategiilor individuale de învățare | 1. Dezvoltarea unei perspective financiare – structura sistemului bancar, educația financiară și tema investițiilor și economiilor – școala banilor. 2. A fi antreprenor – o masă rotundă cu antreprenori locali despre atitudinea și abilitățile antreprenoriale, avantajele și capcanele vieții antreprenoriale. 3. Viața în administrația publică – funcționarea primăriei locale printr-o vizită pe teren, unde va fi prezentat funcționarea biroului și condițiile de ocupare a funcției de funcționar public. 4. Lumea IT și inteligența artificială:- vizită pe teren la o companie IT locală. 5. Viitorul profesiei de inginer: vizita pe teren la o companie care activeaza in domeniu. 6. De la proiectare la execuție fizică – vizită pe teren și atelier practic în lumea tehnologiei CNC la o companie locală. 7. Lumea cateringului: masă rotundă cu actori locali din industria de catering. 8. Perspectivă asupra muncii barista-cafenea – atelier practic. 9. Perspectivă asupra muncii unui cofetar – atelier practic. 10. „Sport sau carieră? – chiar trebuie să aleg?” – masă rotundă despre sportul ca mijloc de trai. 11. Lumea media/radio – discuție interactivă și vizită la o redacție radio locală. 12. Lumea presei scrise – o vizită la redacție și o perspectivă în lumea jurnalismului. 13. Lumea ONG-urilor – o masă rotundă cu liderii ONG-urilor locale despre ce înseamnă să lucrezi în sectorul civil. 14. Lumea industriei frumuseții și a cosmeticelor – vizită la salon la o cosmeticiană locală. 15. Lumea profesiilor medicale – vizită la spitalul municipal și la un laborator clinic local. 16. Industria alimentară – lumea prelucrării cărnii la o mică intreprindere locală |