Proiectul intitulat “Educație – Cunoaștere – Implicare” implementat în perioada martie – noiembrie 2020, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, de Fondul Bethlen Gabor și de LC Packaging Srl. Sfântu Gheorghe a avut loc în orașul Sfântu Gheorghe și în localitățile rurale județene: Chichiș, Aita Mare, Aita Medie, Ghelința, Reci și Calnic, cu participarea a 150 de copii.
Scopul proiectului era de a dezvolta receptivitatea copiilor față de cultură și conturarea gândirii critice în rândul a 150 de copii cu vârsta între 7-14 ani. Activitățile s-au realizat cu diverse metode de educație culturală în următoarele arii: pedagogie dramatică, pedagogie muzeală, educație vizuală, muzică tradițională – fluier ciobănesc.
Activitățile de pedagogie dramatică au fost realizate în colaborare cu Prezsmer Boglárka, trainer la Asociația Bolyongó Színházműhely/Teatrul Independent Osonó. În cadrul activităților copiii s-au familiarizat cu conceptele de bază a artei teatrale, au participat prin improvizații în situații imaginare, dar realistice, pe care au trebuit să le soluționeze prin intermediul exercițiilor cuprinse în activități. În principiu activitatea s-a concentrat asupra dezvoltării capacității copiilor de a lucra în echipă, de a întări abilitățile de viață.
Activitatea pedagogie muzeală realizată în colaborare cu Asociația Medium Contemporană MAGMA, copiiiau cunoscut diverse tehnici de desen și de pictat, dar și modul cum se crează o artă contemporană. Prin intermediul tehnicii moderne au putut experimenta acesta prin desenarea cu lumină, realizând propriile creații. Rolul acestei activități a fost familiarizarea copiilor cu arta contemporană.
Pe parcursul educației vizuale, realizat de Raymond Gheorghiță, copii au cunoscut istoria scurtă a filmului și fotografiei, metodele și tehnici utilizate în domeniu. Cea mai mare curiozitate pentru copii a fost utilizarea dronei. În cadrul activității muzicii tradiționale, copiii au jucat pe fluier ciobănesc, s-au familiarizat cu tehnicile de fabricare a acestuia și a altor instrumente muzicale tradiționale. Educația legată de muzică/artă traidițională a fost realizată în colaborare cu Asociația Fabatka, coordonată de Ségercz Ferenc.
În proiect au participat 150 de copii proveniți din medii defavorizate (mediu rural, familii cu probleme economice, familii monoparentale, orfani, etc.), domiciliați în Sf. Gheorghe, Chichiș, Aita Mare, Aita Medie, Ghelința, Reci și Calnic. Proiectul a fost sprijinit de 12 profesori, educatori voluntari din localitățile țintă, cine au ajutat în organizarea activităților și mobilizarea copiilor.