Skip to main content

Sunt aproape sigur că toată lumea a întâlnit măcar o dată expresia „fake news”, fie într-o discuție, fie la știri. Se pune întrebarea: ce înseamnă, de fapt, acest termen? Primul nostru gând este, de obicei, traducerea expresiei străine. „Fake news” mai este cunoscut și sub alte denumiri, cum ar fi „știri false” sau „hoax-uri”, dar cel mai des utilizată este termenul de „știri false”, care este folosit mai ales în limbajul cotidian. Într-o interpretare scurtă, aceasta include răspândirea de propagandă înșelătoare.

Foarte ușor și rapid putem cădea într-o capcană dacă nu suntem atenți, dar vestea bună este că prevenirea acestora nu este imposibilă. De cele mai multe ori, întâlnim știri manipulative în mass-media, al căror principal scop este obținerea de informații. Dacă nu ne uităm dincolo de aparențe, putem deveni victime ale acestor știri ascunse sub diferite măști. Dacă titlul unui articol este deja însoțit de o mare încărcătură emoțională, acesta poate fi un semn că în spatele său se află mai mult decât doar un titlu interesant. Totuși, dacă noi înșine nu putem distinge între ce este adevărat și ce nu este, există soluții alternative, cum ar fi site-uri web care ne ajută să învățăm să facem această diferențiere între adevăr și invenție.
Dacă ne aprofundăm în rădăcina problemei, observăm că mai mulți oameni din generația X cad victime ale acestora, comparativ cu cei din generațiile Z și Y. Generațiile X, Y și Z sunt termeni care desemnează grupuri de vârstă diferite. Tinerii din generația Z s-au născut între 1995 și 2009. Generația Y este formată din cei născuți între 1980 și 1994, iar generația X include persoanele cu vârste de 30 de ani sau mai mult. Putem observa, în funcție de fiecare generație, cât de mult folosesc mass-media. Cel mai adesea, generația Z, adică tinerii care s-au născut în era digitală, sunt cei care consumă media, urmează generația Y și, în final, generația X, care a fost nevoită să învețe și să înțeleagă media. Conform datelor statistice, generația X folosește mult mai rar telefonul mobil pentru accesarea media, însă, potrivit datelor din 2021, utilizarea acestora crește în fiecare an în toate generațiile. Scopul principal al media este să transmită informații, să promoveze și, într-un fel, să satisfacă curiozitatea umană. De-a lungul timpului, este evident că, în zilele noastre, tot mai mulți membri ai generațiilor Y și X se alătură platformelor online și devin membri permanenți ai mass-media.
Alfabetizarea media este și un factor influent, fiind un set de abilități prin care oamenii analizează nu doar conținutul mesajelor media, ci și fluxurile de știri care sunt trimise. În esență, alfabetizarea media se referă la procesarea informațiilor provenite din comunicarea în masă și la dobândirea acestor abilități de gestionare a informației.

Revenind la utilizarea media de către persoanele vârstnice, cred că niciodată nu este prea târziu să încerci lucruri noi. Consider că este important să le prezentăm și acestă lume, deoarece omul, prin natura sa, este curios și interesat de lumea necunoscută. Deși aceasta poate aduce uneori pericole, totuși, mulți se aventurează în aceste riscuri, chiar și în ciuda lor.


Braun Bernadett Armella, 16 ani