Asociația Turul Madar a lansat cel de-al treilea proiect câștigat, intitulat #childsteps, derulat în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Gaál Mózes” din Baraolt, Școala Gimnazială ”Kriza János” din Aita Mare și Școala Gimnazială ”Benkő József” din Aita Medie cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este sprijinirea participării civice în cinci localități din județul Covasna prin acțiuni care se concentrează pe educația civică și editarea unui ghid pentru educatori. La acest proiect cu o durată de 24 de luni vor participa o sută de copii cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani și zece educatori voluntari. Copiii vor beneficia săptămânal de activități de educație civică – 80 dintre ei sunt din Aita Mare, Aita Medie, Calnic și Baraolt, iar 20 din Sfântu Gheorghe. Cei zece voluntari, împreună cu echipa de proiect vor implica în evenimente 245 de localnici din cele cinci localități, promovând participarea activă în propriile comunități și rolul societății civile.
„#childsteps reprezintă o completă reorganizare a programului nostru Berde Mózsa, dar în același timp și o dezvoltare a acestuia. Perioada recentă a fost marcată de pandemie și nu a fost una prielnică pentru acest program, dar încercăm să compensăm prin noul proiect. Luăm în considerare experiențele și ideile din ultimii ani, care au venit parțial de la părinți, dar mai ales de la educatori. Proiectul se bazează pe trei piloni importanți: formarea educatorilor și editarea unui manual, programe pentru copii și dezvoltare organizațională pentru îmbunătățirea managementului voluntarilor. Profesorii implicați în proiect sunt toți voluntari, nu le putem mulțumi altfel pentru munca lor, decât prin cursuri de pregătire și atenția pe care le acordăm. Le putem oferi un training de patru săptămâni prin care să-și dezvolte cunoștințele și abilitățile educaționale. Solicităm aici ajutorul a patru formatori de profesioniști locali. De asemenea, s-a ivit nevoia scrierii unui ghid pentru profesori, care ajută munca învățătorilor pe termen lung, dar am dori să îl prezentăm și publicului larg și să devină disponibil și altor cadre didactice. Vom putea aduce ceva nou și în activitățile dedicate copiilor, vrem să comunicăm mai eficient cu părinții, să implementăm activități care au fost solicitate în prealabil, dar din anumite motive s-au tot amânat. Vom implica un număr de 100 de copii în proiect.” – a subliniat Furus Levente, președintele Biroului Turul.
Szabó Adél-Júlia, coordonator voluntar al proiectului a adăugat: „Programul Berde Mózsa operează din anul 2012. Datorită #childsteps, vom edita și o publicație pentru educatori, a cărui scop este să ajute educatorii în munca lor, să le fie un fel de ghid. Necesitatea acestui lucru a fost semnalată de mai multe ori de către educatori. Prin structura sa publicația va cuprinde un an școlar, în care vor fi incluse sărbătorile, activitățile legate de acestea, diverse exerciții și probleme, desfășurarea unei întregi activități de la început până la sfârșit. În cadrul activităților săptămânale pentru copii, va fi posibilă implicarea unor profesori externi, am dori să implicăm în total zece educatori în câte o tematică, de preferință aceia, care nu prea au acces la activități similare. De asemenea, inițiem un tip de relații de schimb între localități, astfel într-o anumită zi o localitate primește copiii altei localități conform unui program stabilit. Scopul este ca să se cunoască copiii între ei, dar și localitatea unde se desfășoară acel program. De asemenea, la fiecare locație vom avea o mică acțiune de voluntariat, astfel încât să începem deja de la o vârstă fragedă educația despre voluntariat.”
Asociația Turul Madar lucrează cu voluntari adulți și tineri pentru a implementa programe cuprinzătoare. Tinerii voluntari ai asociației organizează diferite activități, în mare parte pe baza propriilor idei. Iar voluntarii adulți participă în primul rând la implementarea programului #youthfocus și sprijină funcționarea programului Berde Mózsa, în calitate de mentori și personal didactic. „Voluntarii adulți sunt din Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc și alte comunități din zona Baraolt, în prezent suntem în contact cu 35 de noi mentori și 10 educatori de copii, deci în total ni s-au alăturat 45 de voluntari adulți. Profilul voluntarilor adulți variază, avem și polițist, și profesor, salvamontist, inginer, consultant etc., ceea ce au ei în comun este că doresc să se implice și se și implică în educația copiilor și tinerilor. Ne străduim să organizăm în fiecare an una sau chiar mai multe tabere și workshop-uri, în care voluntarii se întâlnesc, vorbesc, se cunosc și își împărtășesc experiențele, asigurând astfel un spirit de echipă. Pentru ca managementul voluntarilor să funcționeze bine în cadrul asociației, am dori să elaborăm un regulament de ordine interioară pentru acest proiect, care să includă toți pașii de la implicarea voluntarilor până la evaluarea acestora. Aici ne referim la întocmirea documentelor care îndeplinesc cerințele legale necesare, și în același timp ne referim la procesul de lucru în baza căruia voluntarii vor putea oferi feedback și în același timp să primească și o evaluare. Considerăm, că toate acestea sunt esențiale pentru păstrarea, motivarea și dezvoltarea continuă a voluntariatului în cadrul asociației. Poate că acest lucru îi va face și pe alții să vrea să facă voluntariat în asociația noastră. Pentru a elabora un regulament de ordine interioară complet pentru voluntari, invităm și experți care să ne asiste la elaborarea sistemului nostru specific de management al voluntarilor” – a declarat Oláh Katalin, responsabil financiar, consultant de proiecte.
Bugetul total al proiectului este de 81.072,00 Euro, din care 7,49 % este contribuția proprie, adică aportul organizației.
„Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”
13 aprilie 2022