Skip to main content

Asociația Turul a finalizat cu succes proiectul #localready, având ca obiectiv consolidarea pe termen lung a sustenabilității organizației. În decursul celor doi ani de implementare a proiectului, organizația a desfășurat mai multe activități specifice de strângere de fonduri și a elaborat o strategie de fundraising pe cinci ani.

La începutul proiectului, Furus Levente, președintele asociației, a subliniat caracterul inovativ al inițiativei în România, doar cincisprezece organizații au beneficiat de finanțare de acest gen la nivel național. Cu toate acestea, Asociația Turul a acceptat cu mândrie această provocare și a desfășurat mai multe activități de fundraising de succes în ultimii doi ani.

În cadrul proiectului am avut posibilitatea să analizăm mai profund obiceiurile și preferințele filantropice ale comunității din Covasna și să evaluăm ce metode de atragere de fonduri comunitare au fost cele mai eficiente în Sfântu Gheorghe. În decursul celor doi ani de proiect, am organizat un eveniment outdoor de strângere de fonduri comunitare, numit „Compass – Drum spre comunitate”, care s-a bucurat de un mare succes în comunitatea locală – peste 300 de persoane au participat la eveniment, ca urmare a acestei reacții pozitive, evenimentul va fi organizat din nou în septembrie anul acesta. De asemenea, am desfășurat o campanie SMS, care a avut ca scop strângerea a 1000 de SMS-uri pentru a permite participarea a 100 de copii din județul Covasna la prima lor excursie într-un oraș mare. Am primit 415 SMS-uri, iar organizația își asumă completarea sumelor lipsă și organizarea excursiei pentru cei 100 de copii vara aceasta. De asemenea, am amplasat 20 de cutii de donații în Târgu Secuiesc, Covasna și Sfântu Gheorghe. În ultimii doi ani, totodată am consolidat și relațiile noastre cu sectorul privat și am lansat împreună un program de orientare profesională numit NEXT, care a implicat 16 tineri. Am reușit să încheiem aproximativ 30 de contracte de sponsorizare pentru organizația noastră.

Campaniile și evenimentele de strângere de fonduri organizate de asociație, precum și campania SMS, au contribuit la creșterea aportului de venituri din sponsorizări și donații. Aceasta ne-a permis să ne atingem obiectivul stabilit până în 2024 și să strângem aproximativ 21.000 de euro din resurse comunitare, care vor fi și sunt direcționați către funcționarea și dezvoltarea programelor destinate copiilor și tinerilor.

Cel mai mare beneficiu al proiectului a fost că organizația a pornit pe drumul diversificării resurselor de finanțare prin testarea metodelor de fundraising, construirea conștientă a imaginii organizaționale și planificarea orientată către obiective financiare clar definite. Ca urmare, am schimbat proporțiile actuale de finanțare: am obținut 56% din finanțări prin granturi, 30% din sponsorizări și 14% din donații și alte venituri în 2023, comparativ cu procentul anterior de 80% din granturi. Motto-ul nostru „Fundraising is friendraising” subliniază faptul că fiind o organizație civilă nu doar veniturile materiale sunt importante pentru noi, ci și voluntariatul, know-howul și sprijinul oferit de comunitatea locală, care sunt cheia în atingerea obiectivelor noastre.

În cadrul proiectului #localready, Biroul Turul a colaborat strâns cu parteneri de specialitate, cum ar fi Fundația Comunitară Brașov și SEEDS Islanda. Datorită acestei colaborări, am reușit să implementăm eficient proiectul și să realizăm obiectivele propuse.

Asociația își exprimă recunoștința față de toți cei implicați în proiect și care au susținut inițiativa #localready. Organizația rămâne angajat în dezvoltarea comunității și susținerea organizațiilor non-profit și își propune să continue și să extindă activitățile de sustenabilitate pe termen lung.

„Proiect derulat de Asociația Turul Madar în parteneriat cu SEEDS – SEE beyonDborderS Islanda și Fundația Comunitară Brașov, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este consolidarea sustenabilității organizaționale a asociației pe termen lung.” Bugetul total al proiectului a fost de 83.926,00 Euro, din care 1,34% au fost contribuția noastră ca organizație.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”