Asociația Turul anunță finalizarea cu succes a programului #childsteps, care a fost finanáat de Active Citizens Fund România. Scopul acestei inițiative a fost stimularea participării civice a copiilor din cinci localități din judeáu Covasna, combinând educația civică cu educația nonformală. În cadrul proiectului de 24 de luni, au fost implicate o sută de copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, alături de zece pedagogi voluntari, care au participat regulat la activități civice și de învățare nonformală.
Ca rezultat al colaborării dintre voluntari și echipa de proiect, 245 de locuitori locali au participat la evenimentele noastre, contribuind la o mai mare implicare a comunităților lor și la consolidarea societății civile.
Programul #childsteps a adus o nouă perspectivă în activitățile noastre din cadrul programului afterschool Berde Mózsa, deoarece am căutat să echilibrăm efectele negative generate de pandemie asupra programelor destinate copiilor. În acest sens, am luat în considerare feedback-ul părinților și al educatorilor, iar proiectul s-a bazat pe trei piloni principali: formarea pedagogilor, elaborarea unui manual școlar și dezvoltarea activităților pentru copii, precum și dezvoltarea organizațională, cu accent pe consolidarea managementului voluntarilor.
Pedagogii implicați în proiect sunt toți voluntari, iar munca lor este apreciată prin intermediul formării și al atenției acordate. Prin intermediul grantului, am oferit acestora un program de formare de patru weekend-uri, care le-a permis să-și dezvolte abilitățile și competențele în domeniul educației nonformale. Am identificat și o nevoie pentru elaborarea unui manual pentru educatori, care să sprijine munca acestora pe termen lung. Manualul este publicat în trei limbi (maghiară, română și engleză) și ne dorim să îl facem disponibil și altor instituții.
În cadrul activităților pentru copii, am introdus noi idei și programe, care au contribuit la implicarea și îmbogățirea comunității locale. Acestea includ amenajarea mai plăcută a curților școlilor, înființarea de grădini de plante cu scop educativ, îmbunătățirea aspectului zonelor publice și organizarea evenimentului de Crăciun, care a adunat copii, voluntari adulți și tineri din Sfântu Gheorghe pentru a celebra împreună sărbătorile. Scopul acestor inițiative a fost să începem educația pentru voluntariat încă de la vârste fragede.
În cadrul grantului, 100 de elevi din cele cinci localități au participat la excursii educaționale în alte localități și s-au familiarizat cu diferite domenii precum pedagogia muzeală, pedagogia dramatică, confecționarea de păpuși și scrierea creativă. Astfel, aceștia nu doar că au legat prietenii, ci și și-au dezvoltat cunoștințele și orizonturile.
În concluzie, programul #childsteps nu doar că a fost un proiect de succes, ci și o inițiativă nouă, care poate contribui pe termen lung la o implicare mai activă a comunităților locale și la educația copiilor în spiritul voluntariatului.
Proiect derulat de Asociatia Turul în parteneriat Școala Gimnazială ”Gaál Mózes” din Baraolt, Școala Gimnazială ”Kriza János” din Aita Mare și Școala Gimnazială ”Benkő József” din Aita Medie cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este Scopul proiectului este sprijinirea participării civice în cinci localități din județul Covasna prin acțiuni care se concentrează pe educația civică și editarea unui ghid pentru educatori.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.”
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”