Skip to main content

Idén május és november között, immáron ötödik alkalommal indította el a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda a Román Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának társfinanszírozásával az Oktatás – Ismeret – Fejlődés projektjét. A program a művészi fogékonyság és kritikai gondolkodás fejlesztését tűzte ki célul összesen 140 nagyajtai, középajtai, kökösi, nagyborosnyói, kálnoki és gelencei, illetve sepsiszentgyörgyi és baróti hátrányos helyzetű és súlyos szociális problémákkal küzdő gyerek számára.

A projekt sikeres lebonyolításában a kezdeményező egyesület munkatársai, illetve partnerei segítettek. A bábszínházi előadások a Cimborák Bábszínház közreműködésével valósultak meg, a kreatív irodalomra fókuszáló tevékenységek elindításában Konát Eszter pedagógus, a Waldorf pedagógia szakértője segített, illetve a fotós, filmes tevékenységekben Gheorghită Raymond, fényképész.

„Úgy gondoljuk, hogy a nem formális, a kulturális értékek közvetítésére összpontosító oktatási programok szükségessége fontos lépés a következő generáció személyiségének fejlődéséhez. A helyi infrastruktúra hiánya, a tömeges szociális problémák, a családok bizonytalan anyagi helyzete és a motivált iskolai személyzet hiánya, illetve a túlterhelt iskolai program nehezíti a gyerekek bevonását a különféle tanórán kívüli programokba, vagy kulturális eseményekbe. A jelenlegi projekt biztosítja az egyesület Berde Mózsa programjainak folytonosságát, motiválja a programokban részt vevő gyerekeket és önkéntes pedagógusokat, valamint biztosítja az állandó programok fenntarthatóságát Háromszék vidéki térségeiben is” – emelte ki Furus Levente, a Turul Iroda elnöke.

A COVID-19 világjárvány a tavalyi évhez hasonlóan, idén is jelentősen megnehezítette a projektek megvalósításának folyamatát. Nehéz helyzetbe hozta az egyesületet a hatósági intézkedésekhez való alkalmazkodás, illetve a megfelelő megoldás megtalálása, amely egyaránt a programban résztvevő gyerekek, mint a partnerek és finanszírozók számára ideális.

Az egyesület számára fontos a programok folyamatosságának fenntartása, még akkor is, ha ez további erőfeszítéseket igényel minden érintettől, a gyerekektől, szülőktől, pedagógusoktól, önkéntesektől, partnerektől és a finanszírozótól.

Turul Iroda