Skip to main content

Tapasztalat – Oktatás – Kultúra projekt

Lezárult a Turulmadár Ifjúsági Iroda Tapasztalat – Oktatás – Kultúra című, kulturális nevelést célzó projektje. A Berde Mózsa Kör keretében megvalósuló projekt célja a művelődés iránti érdeklődés növelése, valamint az esztétikai szépérzék és kreativitás fejlesztése volt.

A projekt tevékenységei során öt kultúrára való nevelést célzó, köztük dráma- és múzeumpedagógiai műhelyfoglalkozásra, bábszínház előadásra, valamint két tanulmányi kirándulásra került sor. Az interaktív tevékenységek célja a kézügyesség, a kreativitás, az önkifejezés, a kulturális és művészeti ismeretek fejlesztése volt. A játékos drámapedagógiai csoporttevékenységek során olyan fiktív, ám valós alapú élethelyzetekkel találkoztak a gyermekek, amelyek megismerése során új tapasztalatra és tudásra tettek szert. A drámapedagógiai tevékenység a nevelés folyamatát hangsúlyozza, amelyhez sajátos fiktív világot teremt, a múzeumpedagógia célja pedig a múzeumban felhalmozott anyagi és szellemi javak élményszerű tolmácsolása a pedagógia eszközeivel.
A megvalósuló műhelyfoglalkozások egyik tárgya, a fotogram – a fotográfiánál régebbi képalkotási eljárás- megismerése volt, melynek rövid történeti és technikai áttekintését követően saját fotogramokat készítettek a gyermekek, ezáltal (gyakorlati és technikai szemléltetés útján) megismerve az ábrázolás folyamatának eme műfaját. A másik műhelyfoglalkozás tárgya a portréfényképezés volt, a XVII. századi németalföldi portréfestészet elvei alapján. Lehetőségük volt a gyermekeknek saját portréfotók elkészítésére, amelyet a fotópapírra történő nyomtatást követően haza is vihettek. A drámapedagógiai és múzeumpedagógiai műhelyfoglalkozások az OSONÓ Színházműhely, valamint a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér munkatársaival közös partnerségben kerültek megvalósításra.

A két tanulmányi kirándulás célja a helyi kulturális értékek és épített örökség megismerése, megbecsülése – köztünk múzeumok, történelmi épületek, emlékhelyek és vallási építmények látogatása volt. Az első kirándulás úti célja Kézdivásárhely és környéke volt, meglátogatva Kézdivásárhely egykori piacterét, a mai főteret, a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumot, a Gyűjtemények Házát, a Babamúzeumot, a csernátoni Haszmann Pál Múzeumot és skanzent, valamint a gelencei Szent Imre herceg római katolikus templomot, amely az UNESCO világörökség részét képezi. A második kirándulás keretében a Székelyföldi Vadászati Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum került meglátogatásra, valamint a MAGMA Művészeti Kiállítótér aktuális tárlatát tekinthették meg a résztvevők. A kulturális témájú kirándulás kiegészült egy bábszínházi előadással, a Cimborák Bábszínház előadásában.
A projektbe nyolcvan 7-14 év közötti gyermek került bevonásra, négy háromszéki település: Sepsiszentgyörgy, Kökös, Nagyajta és Középajta részvételével.

A szervezet a projekt hatásaként egy célirányos, személyes élményeken és tapasztalaton alapuló kulturális és személyi fejlődést kívánt elérni a résztvevői körében. Továbbá a fiatalok helyismeretével hozzájárulni a helyi identitás erősödéséhez, a helyi kulturális értékek iránti érdeklődés fenntartásához és növeléséhez.

A projekt partnerei: OSONÓ Színházműhely és MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér.
A projekt támogatója: Román Nemzeti Kulturális Alap Ügyvezetősége.

Turulmadár Ifjúsági Iroda