Skip to main content

Az interneten mindenki az lehet aki lenni szeretne, vannak akik a kijelző előtt bátrabbak mint a való életben, könnyen ki lehet lépni, vagy akár törölni is lehet bármit amit megbántunk. Élőben viszont már nem fordíthatjuk vissza amit megbánunk.

Az emberek számára több alkalmazás is rendelkezésükre áll, hogy másokhoz hírt juttassanak el, ilyen a Facebook, Instagram és YouTube. Például Amikor egy focicsapat szurkolói oldala kirakja az az napi meccs eredményét a kommentháború elindul a szurkolók között, ha például a támogatott csapatuk veszített, vagy az egyik híres játékos éppenséggel kihagyott pár döntő jelentőségű helyzetet. Az emberek két részre oszlanak, akik dicsérő és akik szidalmazó kommentek írnak, hirtelen azok az emberek lesznek a legnagyobb foci szakértők, akik sörrel és harapnivalóval kezükben nézték a kanapéról a meccset.

   Mindenki élvezheti a szabad véleménynyilvánítást,  az internet az a hely, ahol a lehető legtöbb ember fent van, és így könnyű elérni, hogy emberek százaihoz eljusson a véleményünk. A szavaknak súlya van, és néha pár jó szó elég egy embernek ahhoz, hogy erőre kapjon és szebb napja legyen, de a szavak fenyverek is lehetnek az elnyomás, a rosszindulat ellen. Amilyen könnyen segíthetünk összeszedni valakinek a lelki világát a romok közül, annyira könnyen elérhetjük, hogy még jobban összeomoljon. A saját véleményünk neten történő megosztása ellenére, még a való életben is lehetnek következményei, mivel mindenki láthatja amit posztolunk, nem tudjuk előre mások reakcióját, jóra és rosszra is buzdíthatjuk az olvasókat.

Felelősséggel tartozunk az interneten való vélemény kinyílvánításainkra, mert mindennek lehetnek következményei a saját életünkben, de másét is megváltoztathatjuk. Figyelnünk kell mindig, hogy éppen milyen digitális lábnyomot hagyunk, mert ami az internetre felkerült, az örökre ott marad.

Szabó Krisztina Vanesza, 17 éves