Skip to main content

Az elmúlt közel egy év igazán mozgalmas volt a Turul Iroda számára. Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Kovásznáról összesen 12 új mentor csatlakozott a csapathoz. A mentorok egy hosszú felkészítő folyamaton mentek át, ahol bővebb betekintést nyertek a #youthfocus felépítésébe és működésébe, ugyanakkor a program sikeres lebonyolításához nélkülözhetetlen tudásra tettek szert, valamint a műhelymunkákon egymással is megismerkedtek.

A #youthfocus programban aktívan tevékenykedő önkéntesek száma a három háromszéki városban összesen 35, ugyanakkor 80, 14-18 év közötti fiatal csatlakozott a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és kovásznai középiskolákból. A fiatalok elkezdték a #youthfocus alapjául szolgáló The Duke of Edinburgh’s International Award (DOFE) program szellemi-, önkéntes- és sporttevékenységeit. A sepsiszentgyörgyi csapat már részt is vett az első bevezető túrán, a fiatalok felnőtt túrázók felügyeletével a Bodoki-hegységben kirándultak.

Továbbá a projekt része egy szervezetfejlesztési folyamat is, amelynek eredményeként az egyesületen belül elkezdődött egy jobb menedzsmenti struktúra kialakítása, amely hosszú távon segíti a szervezet zökkenőmentes működését. A fejlesztés része egy fenntarthatósági folyamat kidolgozása is, amelynek célja különböző adománygyűjtő kampányok révén az egyesület anyagi fenntarthatóságának a biztosítása. Erre a felkészülés elkezdődött, zajlik az iroda kollégájának a felkészítése.

A projektet a Turul Madár Egyesület az izlandi SEEDS – SEE beyonDborderS egyesülettel, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiummal, illetve a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolával, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceummal, és a kézdivásárhelyi Pro Pectus Egyesülettel közösen valósítja meg, a Romániai Active Citizens Fund program – Norvégia, Liechtenstein és Izland 2014-2021-es Norvég Alap és EGT Alap, pénzügyi támogatásával. A projekt célja, a közösségi részvétel növelése, valamint az állampolgári és vezetői készségek fejlesztése 24 hónapon keresztül, Kovászna megye 3 helységében (Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Kézdivásárhely) 75 fiatal körében, különböző oktatási és tudatossági tevékenységekbe való bevonás révén.

Az Active Citizens Fund Romania programot az EGT Alap 2014-2021 finanszírozza. A támogatások általános célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése és a 15 kedvezményezett állam és az adományozó államok (Izland, Liechtenstein, Norvégia) közötti kétoldalú kapcsolatok megerősítése. A programot a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány, a Partnerségi Alapítvány, a Roma Közösségek Erőforrás Központja, a PACT Alapítvány és a Frivillighet Norge tagjai alkotják, akik a FMO – a Norvég és EGT támogatási hivatal által kijelölt Alapkezelőként működnek Az Active Citizens Fund Romania célja a civil társadalom és az aktív állampolgárság megerősítése, valamint a kiszolgáltatott csoportok kapacitásának növelése. A program 46 000 000 euró összköltségvetéssel a civil társadalmi szektor hosszú távú fenntarthatóságának és kapacitásának fejlesztését tűzte ki célul, fokozva szerepét a demokratikus részvétel, az aktív állampolgárság és az emberi jogok előmozdításában, miközben megerősíti az Izland, Liechtenstein és Norvégia adományozó államokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokat. További információ az Active Citizens Fund Romania programról a www.activecitizensfund.ro oldalon található. A Norvég és EGT Alap támogatásairól további információ a www.eeagrants.ro oldalon található.

  1. március 14.