Skip to main content

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Nagy Műveltségi Vetélkedő.

A vetélkedő célja a fiatalok tudásának, műveltségének megmérettetése.

Az előző évekhez hasonlóan, idén is 3 fős középiskolás csapatok jelentkezését várjuk, akiknek a következő versenyszámokban kell összemérniük tudásukat:

I. Forduló:

Bemutatkozás (5 perces felkészülési és 1 perces bemutatkozási idő)
A bemutatkozásnak szleng vagy rím formájában történik. Ebben a körben a nyelvi kreativitást, beszédkészséget, valamint a bemutatkozás kohézióját pontozza a zsűri.

Műveltségi kérdések tesztje (60 perc)
A 100 kérdést tartalmazó kérdéssor nagyrészt lefedi az általános műveltség legtöbb területét, az első forduló szerepe: a tényleges ismeretfelmérés 12 témakört illetően.

5 perc szünet.

Felismered? (30 perc)
A csapatoknak kivetített képeken kell felismerni, híres embereket, műalkotásokat, épületeket, történelmi eseményeket, vagy akár kémiai vegyületeket vagy tárgyakat is.

15 perc szünet.

A második fordulóba a legjobb 10 csapat jut tovább. Egyenlő pontszám esetén, a 100 kérdéses tesztben elért pontszám dönti el hogy ki lesz a továbbjutó csapat.

II. Forduló:

Mátrix (60 perc)
Négyfordulós játék, amely a film, szleng, zene és a szállóige kulcsszavak mentén méri fel a játékos műveltségét és talpraesettségét A játékon belük egy feladat megoldására 15 perc áll a csapatok rendelkezésére. Egyenlő pontszám esetén, a szleng feladat pontszámai döntik el a továbbjutó csapatot.

10 perc szünet.

A legjobb öt csapat jut tovább a döntőbe. 10 perc szünet.

III. Forduló – Döntő:

Maradj talpon!
Az utolsó fordulóban, csak az első öt helyre rangsorolt csapat versenyezhet a fődíjért. Itt már nem csak a tárgyi tudás, de a gyors reakcióidő is számít, akárcsak a sokak által ismert televíziós vetélkedőben.

A vetélkedő ideje alatt a székdobálás elkerülése végett ajánlott a civilizált modorban zajló, sportszerű viselkedés: tilos a trágár szavak, kifejezések használata, más csapatok ízléstelen módon való bírálása, kigúnyolása.

A pontszámok, minden forduló után nyilvánosan közzé lesznek téve, így minden csapat nyomon követheti a versenyszámok során elért eredményeit.

A verseny során összesen kiosztandó anyagi juttatás összértéke: 600 RON.

Jelentkezési határidő: 2016. március 16. 23:59 óra.

Jelentkezni az ITT található űrlap kitöltésével lehet.

A vetélkedő időpontja: 2016. március 19. 10.00 óra.

Csapatok regisztrációja: 09:00 – 09:55 óra között.

Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron terme

Érdeklődni a turuloffice@gmail.com email címen, illetve a következő telefonszámokon lehet:

  • Furus Levente: 0742148702
  • Máté János: 0740863689

Szervező: Turulmadár Ifjúsági Iroda

Partner: Bod Péter Megyei Könyvtár

fb-coverr